Cultureel trapveldje-1

Op de foto in bijgevoegde link staat een voetbalkooi. Die bevindt zich vlak voor mijn huis. Mijn kinderen speelden daar altijd in. Rang, kleur, achtergrond, sociale afkomst: het deed er niet toe. Prachtig! Sportvoorzieningen zijn er overal in de wijken. Er is sprake van een infrastructuur.
Ik werk in de kunst, ben druk met amateurkunst en participatie en dacht bij mezelf: dat hebben ze mooi voor elkaar in de sport. Dat wil ik ook in de kunst.

En dat bracht mij op een idee: Laagdrempelige plekken, verspreid over de stad, gewoon in de wijken. Ik noemde ze de culturele trapveldjes. Daar hebben we er in Utrecht inmiddels een paar van gerealiseerd: De ZIMIHC theaters: Zuilen, Stefanus en Wittevrouwen.

De infrastructuur in de sport gaat verder:
Via de trapveldjes kom je op de velden bij de verenigingen. Als je op de velden terechtkomt doe je dat voor je plezier, maar je kan ook ambitie hebben. Met ambitie en talent kan je worden gescout.
En zo kan je verder komen, er is een weg van kooi naar stadion.
Daar kunnen wij in de culturele sector wat van leren: door het te organiseren. Natuurlijk toegepast op het beoefenen van muziek, toneel, dans, rap of beeldend.

Stel je voor.
De culturele trapveldjes, daar stap je in.
Dat doe je omdat je het leuk vind, omdat het goed is, of omdat je je wilt ontwikkelen. Als je talent hebt, dan wordt je opgepikt. Dan stroom je door naar cursus, traject, opleiding, gezelschap, school, noem maar op.
Van kleinere podia kan je bij groot talent net als de topsporter eindigen in het Stadion van de kunst.
De ingrediënten hebben we al:
• geïnspireerd op de sportwereld hebben we culturele trapveldjes,
• we hebben een jeugdcultuurfonds conform het JeugdSportfonds.
• Daarnaast zijn er opleidingen, scholen, gezelschappen.
• Er zijn podia en plekken van klein naar groot.
Een goede infrastructuur waar alles op elkaar aansluit zou de culturele wereld enorm versterken, en dan wordt kunst ooit net zo vanzelfsprekend als sport. Dat kunnen we leren van de sportwereld. En dan kunnen we samen optrekken, zoals dat nu ook al gebeurt tussen JeugdCultuurFonds en Jeugdsportfonds.

En dat gaan wij bij ZIMIHC de komende jaren verder ontwikkelen