Het kan gebeuren. Dat ze je als kind vragen: “wat wil je later worden?” en dat je dan niet het juiste woord weet en dan zegt: “I wanna be composer”(componist). Terwijl je eigenlijk bedoelde dat je “conductor” (dirigent) wilde worden, want dat was je moeder ook. Maar je antwoord maakt indruk: een kind dat wil componeren. En dan ga je dat waarmaken! Hoe: gewoon beginnen achter de piano.

Holland House 4Dat is het verhaal van Pärt Uusberg, componist uit Estland, een toptalent dat nu in opdracht van het Nederlands Kamer Koor 2 stukken heeft gecomponeerd. Hij vertelde zijn verhaal tijdens een Holland House Kamergesprek, dat werd geleid door Maartje van Wegen. Door haar soepele manier van interviewen waren we getuige van twee toptalenten – van interviewer en geïnterviewde. Pärt Uusberg, 28 jaar jong, heeft al een een enorme staat van dienst en zijn composities gaan de wereld rond. Kijk bijvoorbeeld eens naar

Door de veilige omgeving en de manier waarop hij in gesprek kon gaan kregen we een mooie kijk op zijn manier van werken en zijn inspiratiebronnen. Melancholie, verdriet om een verloren geliefde – eigenlijk zo oud als de wereld – het geeft hem inspiratie om zijn stukken te componeren.

Voor het NKK kreeg hij de opdracht om twee specifieke composities te maken. In een muziekprogramma over de overgang van zomer- naar wintertijd moest hij één stuk schrijven over “;langzaam” als fenomeen én een stuk over “snel” als fenomeen. Het resultaat gaan we vanavond horen, dan is de wereldpremière van deze stukken tijdens het Europa Cantat Festival in Pécs.

Het is genieten hier in het HH. Van passie, talent, prachtige muziek en gemoedelijkheid. Op dit moment worden we ondergdompeld in de geluiden van een masterclass, georganiseerd door Tenso met dirigenten van het NKK en Daniel Reuss. Morgen meer, dan ook het verhaal van de Zwitsers die ons vandaag bij ons op bezoek waren in HH. Zij kwamen vertellen over een zeer bijzondere ervaring die zij hadden tijdens Europa Cantat 2009. Dat was kippenvel….