Raar is dat, het was een nieuwe basis – dat Holland House van ons. Verzamelplaats voor veel Nederlandse zangers en andere betrokkenen. Maar het was ook een ontmoetingsplaats, een plaats van exposure, promotie en gezelligheid. Er waren fantastische optredens, lezingen, workshops en ontmoetingen. Vanmiddag besluiten we dat met een afscheidsborrel. Een aantal Nederlanders die woonachtig zijn in Pécs, komt ook nog een borrel drinken. Een van hen, Simon Wintermans, was ons zeer behulpzaam de afgelopen week. Veel dank aan hem.

En dan sluiten we het HH.

We hadden een missie: Europa Cantat 2021 in Nederland met Utrecht als grote podium.

OpenSinging-AnnavanKooij
(OpenSinging- foto AnnavanKooij)

Het gonst rond hier. En van iedereen die we spreken horen we terug wat een goed idee dát is. Maar eerst is er nog een Europa Cantat Festival 2018, in Tallin (Estland). Daar gaan we weer een Holland House neerzetten, met het enthousiasme van nu kunnen we verder bouwen aan een nieuw concept. Want het bleek niet alleen maar een promotiemiddel te zijn: het gaf (een klein beetje) nieuwe vorm en inhoud. Iets om verder mee te experimenteren, zodat we in 2021 met de ervaring van dit concept weer een vernieuwing kunnen toevoegen aan het bestaande model.

En dan vooral niet vergeten waarom het festival ooit is ontstaan in Europa: laten we samen zingen in plaats van vechten. Simpele boodschap.

Daar gaan we op kauwen de komende jaren. Niet alleen door te denken en te praten, maar ook door te doen. Een Eurochoir, Europa Cantat Junior, singing weeks – een doorlopende lijn naar een nieuw festival: het staat al in de planning. We houden jullie op de hoogte.

kjetil

Kjetil Aamann (Noorwegen): “What a great idea: Europa Cantat back to Utrecht in 2021!”