20160428_222857

We zijn met een kleine ZIMIHC delegatie op dit moment in Lille bij de Europese Brassband Kampioenschappen (EBBA). Die gaan wij in 2018 in Utrecht organiseren. Nu (re)presenteren we Utrecht en kijken we in de keuken van dit festival.

Het is leuk om te zien wat er goed gaat en wat er beter kan. Leuk om nieuwe connecties te maken en het bestaande netwerk te verstevigen. Maar het allerleukste is het om de creativiteit mee te maken en de energie te beleven van mensen die muziek maken. Uit twaalf verschillende landen laten top brassbands zien wat ze in huis hebben. Allemaal amateurs met een gedeelde passie en ambitie. Misschien was de toespraak van de Europese voorzitter een beetje klef door te refereren aan de aanslagen die er waren aan beide kanten van Lille, in Brussel en Parijs. “Samen muziek maken is een passend antwoord, het verenigt en verbindt ons, zorgt dat wij niet uit elkaar worden gedreven”, aldus de voorzitter. Klef of niet, het is wel waar.

opening EBBA 2016

En het geeft energie. Het dak ging er helemaal af met de Europese Jeugd Brassband olv onze Nederlandse dirigent Erik Janssen. Jongeren uit een aantal Europese landen hebben samen in een week tijd samengewerkt aan een aantal prachtige composities. Van swingend tot ingetogen, van hypermodern tot bijna easy listening. Wat een lol, geweldige kwaliteit en zoals het hoort net even buiten de lijntjes.  Ik zelf weet dan altijd weer, waarom ik dit werk doe.

Laat het maar komen in 2018. Maar het begint meteen. Sowieso met al die kunstenaars die bij ons optreden in de ZIMIHC theaters en op onze evenementen, zoals de Lazy Sunday Afternoons, maar ook tijdens het ECWO in het weekend op 20,21 en 23 mei en natuurlijk bij BOMBARIE, het grootste doe festival van Nederland van 23 t/m 26 mei dat ZIMIHC samen met de Jaarbeurs organiseert.