Afbeeldingsresultaat voor Donna Risa foto

” Als artistiek leider van het community theatergezelschap Stut Theater ben ik altijd bezig met het zoeken naar manieren om de verhalen van onze spelers te laten zien in het theater. Onze spelers zijn namelijk mensen die niet vanzelfsprekend in aanraking komen met kunst en cultuur en nooit eerder op een podium hebben gestaan. Hoe kun je hun (vaak verborgen) verhalen zichtbaar maken? Daarvoor zetten wij bij Stut verschillende ‘talenten’ in. Naast dat je een creatief proces vormgeeft, is het belangrijk dat je echt luistert, goed kijkt, je laat verwonderen, de spelers vertrouwen geeft en het allerbelangrijkste: dat de spelers schitteren op het podium. Zo vorm je als maker een bepaalde blik op de wereld én op de mensen om je heen, dat zal bij mij nooit ophouden te bestaan. Het is haast een levensbeschouwelijke vorm, een manier van leven voor mij geworden.

Onvoorstelbaar om te denken dat dit op mijn 65e stopt, omdat een woord als ‘pensioen’ of de cijfers ‘65’ dat suggereren. Misschien zal de uitingsvorm veranderen. Misschien woon ik ergens anders. Misschien is de tijd anders. Maar één ding weet ik zeker: zolang ik kan, blijf ik doen!

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder…

Niet zonder mij… ”

Donna Risa
Artistiek leider

Stut Theater 

De vraag die hier wordt beantwoord heb ik gesteld aan een aantal mensen die nu kunst maken. Sommigen doen dat professioneel, anderen deels onbetaald. Ik ben nieuwsgierig naar hun antwoorden.  De groep ouderen groeit, daar hoor ik binnenkort ook bij.  We zijn straks al met 5.000.000. Steeds meer talent “op leeftijd” staat misschien wel te popelen om straks het podium te bestormen, juist omdat ze er meer tijd voor krijgen. Wat een rijkdom kan dat worden. Daar moeten we het over hebben. Dat gebeurt in ieder geval tijdens het Festival of Older People, op 17 en 18 oktober in ZIMIHC theater Zuilen in het Vorstelijk Complex in Utrecht.