Martijn Pieck foto“Bij het lezen van de vraag, kwam ik op een andere vraag: als mijn artistiek talent een leeftijdgrens zou hebben, wat drijft mij dan om er mee bezig te zijn?

Ik denk voor mij, misschien een beetje vaag, een soort urgentie, een onaflatende behoefte om met muziek/geluidskunst bezig te zijn. Deels gedreven door nieuwsgierigheid; wat is er mogelijk, hoe giet ik het in een vorm, hoe maken andere mensen muziek etc. deels gedreven doordat het een uitingsvorm is waarin ik op een andere, misschien abstractere manier, een verhaal kan vertellen.

Deze motivatie heeft geen pensioengrens.

Natuurlijk is het maken van ‘kunst’ ook een manier om andere mensen te ontmoeten. Dat bracht me op de vraag: Heeft leeftijd invloed op je behoefte om je te profileren?
Ik weet het niet. Misschien wel, maar voor mij is een uiting (bijvoorbeeld een cd-uitgave) de afronding van een project en daarmee de start van een nieuw project. Dat stuk profilering zal zeker een onderdeel blijven van mijn werkwijze.
Heeft leeftijd invloed op de plekken waar je je kan profileren?  En betekenen dat laatste dan ook, dat als ik 65 ben, mijn werk minder waarde heeft (voor anderen)?

Ik hoop het niet. ”

Martijn Pieck werkt bij de Universiteit van Utrecht en is musicus/geluidskunstenaar

De vraag die hier wordt beantwoord heb ik gesteld aan een aantal mensen die nu kunst maken. Sommigen doen dat professioneel, anderen deels onbetaald. Ik ben nieuwsgierig naar hun antwoorden.  De groep ouderen groeit, daar hoor ik binnenkort ook bij.  We zijn straks al met 5.000.000. Steeds meer talent “op leeftijd” staat misschien wel te popelen om straks het podium te bestormen, juist omdat ze er meer tijd voor krijgen. Wat een rijkdom kan dat worden. Daar moeten we het over hebben. Dat gebeurt in ieder geval tijdens het Festival of Older People, op 17 en 18 oktober in ZIMIHC theater Zuilen in het Vorstelijk Complex in Utrecht.